mercu kejayaan

mercu kejayaan
RASULULLAH BERSABDA: "SABAR ITU PADA PUKULAN PERTAMA" (RIWAYAT MUSLIM)

sekaya

Assalamualaikum... ehek. we meet again bloggers! hehe.. sesaje je nak bertemu muka.. ni untuk pertemuan atau perkongsian yang kejap je.. xleh nak pikir ayat banyak banyak sangat..hehe.. 

Anyway nak kongsi resepi sekaya ..haa.. law orang lain panggil seri kaya.. kitaorang satu family memang suka. LOTS. ehek.. erm.. tapikan xde gambar la plak nak tunjuk, sebabnya jarang sangat lepas siapkan makanan, then take a picture.. xpe2 saya ambil pic ni fromm EN GOOGLE yang comel.. pic ini memang seakan yang kitaorang punye.. not seakan..but exactly.. hehe..


In Shaa Allah bahan bahannya mudah untuk disediakan.. (bahan ini untuk satu acuan loyang bulat)

bahan A:
- beras pulut (2 1/2 cawan)
- santan (3/4 cawan) 

bahan B:
- telur itik (8 biji)
- telur ayam (4 biji)
- santan (1 cawan)
- gula melaka (3 kerek) yang bulat2 lemper tuh.

cara-cara:
1) basuh beras pulut bagi bersih, dan masukkan ke dalam loyang bersama sama dengan santan (bahan A)
2) dan kukuskan selama around 40 minit ( tengok tengok keadaannya, if dah masak, angkat). selepas dah masak, sejuk kan sekejap pulut tu dan mampatkan pulut tu.. means u all kena tekan tekan pulut tu, kasi mampat secukupnya ye..kalau tidak, pulut xcantik nanti..
3) untuk bahan B, cairkan gula melaka terlebih dahulu.
4) pukul telur itik+ayam , then masukkan gula melaka yang telah dicairkan (actually telur ayam semua pon boleh tapi ianya lebih sedap jika telur itik semua).
5) seterusnya masukkan santan bersama. 
6) kemudian tuangkan bahan B ke atas pulut yang telah dimampatkan tadi..
7) then kukus semula, around 30-40minit..(tengok tengok keadaan itu, if da masak boleh angkat)

SIAP! 

hidangkan bersama juadah berbuka puasa. 
*kalau ada yang cakap eh macam lain je resepi..eh betul ke dia nie.. haha..hehe..xpe, saya xkisah, saya tahu kat dunia ni bermacam2 cara resepi yang berbeza kan..so its up to u..hehe.. enjoy it! terima kasih.. :)



3 comments:

Apabila Hati Terbuka said...

Assalamualaikum .
Macam best je . hehehe kat kelantan ni banyak tau kuih nie . meh sini meh Nik belanja Nik hehehe

sang kancil said...

waalaikumussalam.. ieye2.. eh jap kelantanese ke?? im kelantanese tooo hehehe... meme famous pon kuih nikan.. :D happy meeting u.

fifie feyca said...

wah sodap nie.. dah lame nau xmkn kuih ni... ya Allah teringin plak...