mercu kejayaan

mercu kejayaan
RASULULLAH BERSABDA: "SABAR ITU PADA PUKULAN PERTAMA" (RIWAYAT MUSLIM)

Ice Bucket Challenge.. O.o

Assalamualaikum wbt blogger sekalian.. moga dalam keadaan sihat walafiat hendakNYA.. amiinn.. :) selamat hari raya aidilfitri lagi.. hehe syawal kan sebulan.. tinggal beberapa hari je lagi.. sesiapa yang xhabis lagi puasa 6, sila silalah habeskan ye.. banyak fadhilatnya berpuasa 6. Hehe.

Ok. Ni malam bukan nak cerita banyak, tapi nak komen kit sal "ice bucket challenge", ala yang viral skang ni, orang ramai duk mandi ng ais sejuk lah..law takut ais, air sejuk je..huhu.. terutama artis artis Malaysia pun turut serta. Ok Jom dengar pengenalan sikit apa itu ice bucket challenge:


ALS Ice Bucket Challenge merupakan kempen untuk meningkatkan kesedaran tentang penyakit Amyotrophic lateral sclerosis (ALS) atau Lou Gehrig's diseasedi mana peserta harus menyiram sebaldi air berisi ais ke tubuhnya lalu mencalonkan 3 orang yang lain untuk melakukan perkara yang sama. Jika tidak dapat melakukannya, mereka harus menyumbangkan $100 ke yayasan ALS. Ia bertujuan untuk mengutip derma bagi membiayai pusat penyelidikan & mencari penawar utk penyakit ALS ni. 

Nik bukan nak cakap ianya benda xbagus ke apa, ianya menunjukkan kita support untuk mengurangkan penyakit tersebut, nik pon sokong apa! Kalau boleh nak buattt kott.. haha.. tapi certain people ni macam dah melampau2 plak buat challenge ni... Kita ada adat Islam kita dan melayu kita.. macam xsopan je kan lelaki/perempuan kelihatan berpakaian mcm dah nak mandi dalam bilik air, pastu set camera kasi video sikit, then wish sikit, kasi nama kawan untuk trjebak sekali, n then bom mandi haa basah lenjur. Video tu, ok, done, publish! Eh eh. Erm.. nak marah pon, anak orang.. :) tapi tulah, mmg xsalah langsung pon kita nak support, nik pon support tapi kita support cara kita, doa.doa.doa. then kalau nak jugak buat ice bucket challenge tu, bolehh.tapi pastikan dalam bilik air n sorang2 anda la hoi..hehe..

ok. makin hari makin mengarut.hee.sampaikan ade yang luka kepala sebab terkena bucket tuh. benjollah jadinya. aduhai. ok done.wassalam.

2 comments:

siti zawiah said...

tak bahaya ka tetiba nak jirus air ais yg sejuk tu atas kepala..takda effect ka?

Nik Aisyah said...

siti zawiah.. xbahaya.. tp mungkin saraf kita akan short sikit la.. cuba tgk, lepas diorg jirus terus nmpk cam blur kan.. :)