mercu kejayaan

mercu kejayaan
RASULULLAH BERSABDA: "SABAR ITU PADA PUKULAN PERTAMA" (RIWAYAT MUSLIM)

MILKY COOKIES NIKKI

Assalamualaikum..ehek. macam bosan kan asyik suka nak update.. xdela.. kita bosan tak tahu nak borak ng sape.. so kita borak la ng blog kite..haha.. xdela.. terasa hobyy pulak nak mencatat diari. :) ini pon sebab macam terasa ada waktu terluang selain kita beribadah..

        OKEYH. nak share satu jenis biskut je malam ni. milky cookies nikki.. ehek. *nak jugak nama haku eh. ah biarlah, ada saya kisah? haha.. xdela.. sesaje sesuki.. okeyh..ni.. selalunya pelbagai dah jenis resepi yang telah dicuba sebelum raya nie.. then, kali ni saya nampak my friend selaku my coursemate buat cookies nie.. tengok resepi dia dan ramuan, wah yang ni so simple ramuannya dan nampak tak leceh pon nak buat kan.. so im decided, i will try this one jugak.. this is her blog.. nak tahu dengan lebih detail dengan empunya diri tentang resepi or nak ngorat2 ke..hehe.. kidding...macam2 jenis resepi yang mudah dan senang untuk d cuba dekat blog my friend ni.. sila2 singgah http://acuyuhan.blogspot.com/2014/07/milky-butter-cookies-with-choc-chips.html  :)

bahan-bahan:

- 250g butter (mentega/marjerin)
- 90g gula aising/kastor
- 300g tepung gandum
- badam hiris (1/2 cawan atau sesuka hati anda, sedap letak byk)
- chocolate chips (3/4 cawan atau sesuka hati anda, if suka letak banyak)
- 1 sudu kecil esen vanilla (sesuka ati boleh perisa)

cara-cara: 

1) pukul butter bersama gula aising sehingga sebati
2) kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil pukul sehingga sebati
3) masukkan esen vanilla, pukul
4) terakhir masukkan badam dan chocolate chips
5) panaskan oven bersuhu kan 160`C, 15-20 minit ... kemudian bentukkan adunan sesuka hati anda (bulat leper macam cookies tu) 

SIAP!!

hidangkan bersama juadah berbuka nanti hehe.. confirm xsempat raya..
untuk bahan2 ni, boleh dibuat dalam kuantiti 1 balang kecik setengah..yang rangup dan sodap!




         OKEYH. itu saja.. papepon kita, stay strong.. praying for our dunia..for Palestine, for MH17.. dah tinggal beberapa hari je lagi untuk kita meninggalkan bulan yang penuh barakah mulia ini.. Allah, kejarlah malam lailatuQadar... sesungguhnya malam yang baik dari seribu malam.. =) syukran sudi singgah blog seorang hamba Allah yang penuh kesilapan.. =).

3 comments:

fifie feyca said...

wah rajin btol dia buat biskut ea.. hehe!! nampak sodap jugak tuh.. hehe!! fifie masih blom berkesempatan nk berbiskut raya taun ni.. haishh... hehe!!

acu yuhan said...

Jadi ke.. Bagus bagus... :) ;) senang jekan main cmpk2 je haha

Nik Aisyah said...

fifie.. hehe.. ade masa terluang bila lewat malam kit, kita try je..hehe..jom cuba fie.. :D

acu.. ah jadi je..hehe..campak2 gedebak gedebuk.. hee. :D