mercu kejayaan

mercu kejayaan
RASULULLAH BERSABDA: "SABAR ITU PADA PUKULAN PERTAMA" (RIWAYAT MUSLIM)

dialog syaitan kurus dan syaitan gemuk...

by : ustaz ramli
Diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a. bahawa pada suatu ketika bertemulah SYAITAN ORANG MUKMIN dengan SYAITAN ORANG KAFIR. Keadaan syaitan orang kafir ketika itu berminyak, gemuk dan berpakaian kemas, manakala syaitan orang mukmin kurus, kotor dan bertelanjang.

Lantas syaitan orang kafir bertanya : "Hai syaitan orang mukmin, mengapa engkau kurus?" Jawab syaitan orang mukmin:  "Aku bersama orang sedang makan, yang sering menyebut nama Allah, hingga aku selalu kelaparan. Kalau minum dia juga menyebut nama Allah, sehingga aku selalu kehausan. Kalau dia berpakaian selalu menyebut nama Allah, sehingga aku tetap telanjang, dan sewaktu bersolek dia selalu menyebut nama Allah, hingga aku tetap kusut masai."

Lantas berkata syaitan orang kafir: "Aku tidak begitu, aku hidup bersama orang yang tidak menyebut nama Allah dalam semua perbuatannya. Itulah sebabnya aku dapat menyertai orang itu sewaktu makan, minum dan berpakaian."

Dalam hal ini jelas membayangkan hati orang bertakwa sentiasa terhindar daripada hawa nafsu dan sifat tercela. Jika syaitan datang kepada seseorang, bukan disebabkan syahwat tetapi kerana terlupa berzikir kepada Allah. Apabila hati ingat kembali kepada Allah, maka mundurlah syaitan laknat itu.
No comments: